LED Технологии

Какво трябва да знаем за Optonica LED


LED (“Light Emitting Diode”) крушка представлява вид светодиод, който генерира светлина при подаване на електрически ток. Този тип осветление е широко предпочитан поради своята висока енергийна ефективност и продължителен живот. Светодиодите използват приблизително 85% по-малко енергия в сравнение с халогеновите или инкудесцентните източници на светлина.

При сравнение с конкурентите си, LED крушките предоставят следните предимства:

 ЛЕД КрушкаЕнергоспестяващас нажежаема жичка
Живот на крушката35 000ч.8 000ч.1 200ч.
Ватове на крушката(екв. на 60W)10W13W60W
Приблизителна цена за брой12 лв.5,60 лв.0.60 лв.

LED крушките предоставят значително по-продължителен живот, което означава, че не е необходимо да ги заменяте често. Ако LED лампа изразходва 10W за 1 час, тя ще използва общо 80W за 8 часа и приблизително 2400W за един месец. Сравнително, енергоспестяващата лампа ще използва около 104W за 8 часа, съответно приблизително 3120W за месец. Този анализ демонстрира, че използването на LED осветление резултира в спестяване на приблизително 700W електроенергия на месечна база в сравнение с енергоспестяващата си алтернатива.

Ключови аспекти, които следва да знаете преди да закупите LED осветление:

Замената на ватовете с лумените

В контраст с традиционните източници на светлина, LED осветлението използва лумените за да определи светлината, която излъчва, вместо да се фокусира върху ватите. Тук, ватите се използват за измерване на енергийната консумация на осветителното тяло. За по-добро разбиране, можем да предоставим пример.

LED крушката, която е еквивалент на традиционна крушка от 60W, обикновено използва между 6 и 12W, но все пак произвежда същата светлина. Въпреки това, този еквивалент не може да се определи математически, поради което се предпочита използването на лумените като мерило за светлината.

За по-детайлно разбиране, моля, обърнете внимание на следната илюстрация:

2. Избор на цветове

Една от основните характеристики, която прави LED продуктите различни от традиционните, е възможността за избор на цветове. Те се разграничават в три основни категории на цветове.

I. Топло бяло (2700К-3300К) – Ако предпочитате топлата светлина на традиционните крушки с нажежаема жичка, можете да изберете LED крушка, излъчваща топло бяла светлина.

II. Неутрално бяло (4000-4500К) – Този цвят е подходящ за магазини, офиси, складове и други места. Светлината е по-ярко бяла, без жълти оттенъци, подобно на флуоресцентните лампи.

III. Студено бяло (6000К-6500К) – В този случай, цветът на светлината е с лек синкав оттенък.

3.Индекс на цветопредаване (CRI)

Индексът на цветопредаване определя степента, до която цветовете изглеждат естествени. Визуализацията по-долу предоставя представа за това как цветовете биха изглеждали в различни сценарии. За домашно осветление, обикновено се избира CRI 80.

4.Дълготрайност на светлинните източници

Продължителността на LED осветлението зависи от времето, през което се използва дневно. Изборът на производител също е от значение. Например, LED крушките от EDISON имат среден живот от около 350 000 часа, докато тези на OSRAM могат да издържат между 15 000 и 50 000 часа.

5.Гаранция

Като всяка друга електроника, LED осветлението може да изпита проблеми. Преди да закупите продукт, уточнете какви са условията за валидност на гаранцията. Винаги запазвайте фактура, гаранционна карта и опаковката, тъй като повечето фирми изискват тези документи.

6.Димиране

Има общо мнение, че всички LED светлинни източници могат да се димират, но това не е винаги така. Димирането на осветлително тяло означава намаляване на светлината.

При нужда от димиране, проверете дали конкретното LED осветително тяло поддържа тази функция и по какъв начин, тъй като всеки продукт има свои специфични изисквания.

За осигуряване на най-добри продукти за вашия дом, винаги се консултирайте със специалист. Екипът на LED-ONLINE.EU е винаги на разположение за вашето удобство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *