LED Технологии

Полезни съвети за LED

LED осветление – нова технология за осветление

  • Насладете се на големи спестявания със светодиоди – тези крушки консумират 90 процента по-малко енергия от традиционните крушки
  • Средата близка ли ви е на сърцето? Това енергоспестяващо решение за осветление е напълно без живак и, благодарение на дългия си живот, произвежда много малко отпадъци
  • Омръзна ли ви постоянно да сменяте крушки? Това е нещо от миналото със светодиодите с дълъг живот (до 50 000 часа)
  • Незабавна 100% яркост – това е идеално за светлини с детектори за движение. При светодиодите светлините светят със 100% яркост веднага щом бъдат включени
  • LED крушките се предлагат в различни цветови температури, така че са подходящи за всякакви цели
  • Интелигентното осветление разчита на светодиоди и предлага забавление, удобство и безопасност

Какво е цветна температура и как да изберем правилната?

Цветовата температура се отнася до топлината или прохладата на светлината, излъчвана от осветителното тяло. В контекста на домашното осветление, цветната температура е решаващ фактор при определяне на визуалния вид и настроението на пространството.

Разбирането на цветовата температура може да ви помогне да изберете осветление, което допълва атмосферата, която искате да създадете в различни части на вашия дом.

За представа как изглежда всяка цветова температура на живо, вижте изображението по-долу:

Нещото, което има най-голямо значение за хората, когато пазаруват LED светлини и крушки, е действителното качество на цвета на светлината. Наричаме това „цветна температура“. Цветната температура се посочва в единици, наречени Келвин, и нейната стойност определя дали електрическите крушки произвеждат топла или студена светлина.

Имена за цветна температура

Warm White (3000K) – Топлото бяло е подобно на стандартната крушка с нажежаема жичка по отношение на цветовия тон и топлината. Повечето хора намират тази гама за успокояваща, а светодиодите с тази цветова температура са идеални за семейни стаи, зони за хранене и спални, ресторанти и рецепции, където искате по-спокойна среда.

Natural White (4500K) – Natural White е ярка, естествено изглеждаща неутрална бяла светлина. Този светъл цвят е студен и чист и е подходящ за използване на всяко място, което не получава естествена светлина. Този тип светлина е най-подходяща за търговски обекти и офиси, както и за кухни, бани, домашни офиси и други части на дома, които изискват ярко осветление.

Daylight White (5000K) – Daylight White се доближава до цвета на светлината на открито по обяд в ярък, слънчев ден. Това е ясна, ясна бяла светлина. Този тип светлина е най-добра в шоуруми, охранително осветление, гаражи и осветление за задачи.

Cool White (6500K) – Cool White е наситено бяло с леко синкав оттенък. Този тип светлина е идеална за използване в работни помещения, складове, гаражи и мазета. Използва се и за индустриални зони и болници.

Как да разбера каква цветна температура е моята светлина?

Когато избирате електрически крушки или осветителни тела, често ще намерите цветовата температура, посочена на опаковката.

Обикновено ще намерите както групата на цветовата температура (топла светлина, студена светлина и т.н.), така и специфичното измерване на Келвин. Това измерване по Келвин е важно, ако купувате светлините си в международен план, тъй като различните държави/региони имат малко по-различни измервания за всяка група от цветови температури.

Кога е най-добре да се използва всяка цветна температура?

ПомещениеПрепоръчителна цветова температураПричина
Хол2700K-3000K (Warm Light)Създава уютна и привлекателна атмосфера за релакс.
Спалня2700K-3000K (Warm Light)Насърчава комфортна и релаксираща среда.
Кухня3500K-4500K (Daylight/Natural Light)Осигурява балансирано осветление за готвене и приготвяне на храна.
Трапезария
2700K-3000K (Warm Light)
Подобрява топла и приветлива атмосфера за хранене.
Домашен офис
3500K-4500K (Daylight/Natural Light)
Подпомага концентрацията и изпълнението на задачите.
Баня
3500K-4500K (Daylight/Natural Light)
Осигурява добра видимост за дейности по подстригване.
Антре/Коридори
2700K-3000K (Warm Light)
Създава приветлива и удобна светлина.
Антре/Фоайе2700K-3000K (Warm Light)Задава топъл и приветлив тон за посрещане на гостите.
Кът за учене/четене3500K-4500K (Daylight/Natural Light)Осигурява оптимално осветление за четене и целенасочени задачи.
Килер
3500K-4500K (Daylight/Natural Light)
Осигурява точно цветопредаване при избор на облекло.

Външни пространства
3000K-5000K (Warm to Daylight/Natural Light)Балансира видимостта с желаната атмосфера.

Забележка

  • Препоръките за цветова температура са общи насоки и личните предпочитания може да варират. Не чувствайте, че трябва да се придържате към тези 100%!
  • Обмислете използването на димери или интелигентни системи за осветление, за да регулирате интензитета на светлината в различните стаи според времето на деня и дейностите. По този начин не сте приковани постоянно към една цветова температура, можете да я променяте според настроението и/или времето на деня.
  • Обърнете внимание на потенциалното въздействие върху циркадните ритми, особено вечер. В спалните и зоните за отдих по-топлите тонове обикновено са по-благоприятни за спокойна среда – не искате ярка студена светлина (която включва синя светлина) преди лягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *